Ponekad bismo poželjeli da Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ne objavljuje dnevnu statistiku o kretanju broja nezaposlenih jer su posljednje objavljene brojke katastrofične…

Prema svježim podacima HZZ-a, broj nezaposlenih u Hrvatskoj već je premašio 341.000! To znači da je tijekom studenog mjeseca svakog dana bez posla ostajalo oko 450 radnika.

To nas navodi i na zaključak kako ćemo studeni zaključiti s rekordnih 345.000 nezaposlenih!

Za usporedbu, na kraju prošlogodišnjeg studenog registrirano je 302.080 nezaposlenih pri HZZ-u. Teška ekonomska kriza i gotovo u potpunosti zaustavljeno gospodarstvo povećali su broj nezaposlenih za 40.000 u samo godinu dana.

Novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ispred sebe ima težak zadatak. Kako preokrenuti negativne trendove prije nego što na novinskim naslovnicama ugledamo apokaliptične proglase “POTPUNI KRAH HRVATSKOG GOSPODARSTVA”.

Da stvari budu još gore, analitičari za iduću godinu najavljuju tek blagi gospodarski rast koji se, s obzirom na produženu krizu eurozone, može vrlo lako pretvoriti u nulti ili negativni rast. Čak i ako dođe do blagog gospodarskog rasta, broj nezaposlenih počet će se značajnije smanjivati tek negdje tijekom 2014. godine.

Svjetlo na kraju tunela za građane Hrvatske već je odavno postalo mit “veći od života”.

Pa kada se za nekoliko dana stiša euforija oko povratka hrvatskih generala – bijeda svakodnevnog života u Hrvatskoj vratit će se na velika vrata…