Zatvori
Poslovni Puls
15/11/2012

Vlada očekivano usvojila rebalans proračuna za 2012. godinu

Na današnjoj sjednici Vlada je jednoglasno usvojila nacrt prijedloga izmjena i dopuna državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu. Prihodi proračuna se povećavaju za 1,4 milijarde kuna, rashodi za 1,5 milijardi kuna, a manjak proračuna povećava se za 100 milijuna kuna te zadržava na razini 10 milijardi kuna...

"Prihodi su racionalno planirani. Na kraju su i nadmašeni. Nažalost, i rashodi su nadmašeni. Ovdje se radi o proračunskoj prilagodbi, a ne štednji. Jer štednja je kada se nešto što imamo stavlamo na stranu da raste", rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Napomenuo je kako će Vlada učiniti sve za poticanje rasta i zapošljavanja, ali se mora shvatiti da se ne može dugo nositi taj teret. "Ne možemo trošiti više nego zarađujemo. U ovom trenutki imamo 1,3 milijuna građana koji su na tržištu i rade, a izloženi su nepogodi krize", rekao je.

Rebalansom ukupni manjak proračuna konsolidirane opće države projiciran je na razini od 3,5 posto BDP-a, pri čemu manjak proračuna izvanproračunskih korisnika raste za 0,3 postotna boda zbog pojačanih investicijskih aktivnosti Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta. U ovoj godini Vlada očekuje pad BDP-a od 1,1 posto te prosječnu inflaciju od 3,4 posto.

Vlada će razmotriti i prijedlog zakona o sanaciji javnih ustanova, izmjene i dopune Zakona o platnom prometu, s nacrtom konačnog prijedloga zakona, nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram