Zatvori
Poslovni Puls
09/11/2012

Velike hrvatske tvrtke sele dio proizvodnje u susjednu BiH?

Neke hrvatske kompanije spremaju se za masovno izmještanje pogona u BiH prije nego što ulaskom u EU izgube bescarinski status sa zemljama članicama Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA...

Hrvatske tvrtke žele ostati konkurentne u BiH i u ostalim zemljama bivše SFRJ, koje će, za razliku od Hrvatske, ostati van EU i poslije 1. srpnja 2013. godine, ali će robu moći razmjenjivati bez plaćanja carina.

Hrvatski biznismeni, među njima i predstavnici najvećih koncerna, poput koprivničke „Podravke" i nekih trgovačkih lanaca, već su potpisali predugovore s vlasnicima pogona u BiH, uglavnom iz prehrambene industrije, pišu Nezavisne novine.

U strahu da ne dožive sudbinu nekih slovenskih kompanija koje su poslije ulaska u EU izgubile svoje pozicije na regionalnom tržištu, gospodarstvenici iz Hrvatske na taj način žele da se osiguraju od velike štete koja bi nastupila ako bi svoje proizvode u BiH plasirali uz plaćanje carina, što do sada nije bio slučaj, pa su trgovine u Bosni bile preplavljene njihovim proizvodima.

Zbog toga su se na njihovoj meti našle bosansno-hercegovače tvrtke i to uglavnom one koje se bave proizvodnjom i preradom hrane. Prema saznanjima Pressa, među njima je i i banjalučka "Vitaminka".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram