Zatvori
Poslovni Puls
08/11/2012

Grčka usvojila nove mjere štednje - na ulicama Atene kaotično stanje

Grčka koalicijska vlada osigurala je u noći sa srijede na četvrtak dovoljno glasova u parlamentu za usvajanje novih nepopularnih mjera štednje protiv kojih je tijekom dana na ulicama Atene prosvjedovalo više od 70 tisuća ljudi...

Zastupnici su glasovali o paketu mjera vrijednom 13,5 milijarda eura, a riječ je o povišenju poreza, ograničavanju potrošnje i strukturnim reformama. Zakon je izglasalo 153 od 299 prisutnih zastupnika, od ukupno 300, po cijenu rascjepa unutar vladina saveza koji ujedinjuje desnicu sa socijalistima i malenom strankom umjerene ljevice Dimar.

Šest socijalističkih parlamentaraca i jedan konzervativac nisu glasali za i smjesta su prekriženi iz svojih parlamentarnih skupina, dok se 15 zastupnika Dimara suzdržalo, kao što su najavili, a 16. je glasovao protiv.

"Učinili smo odlučan i optimističan korak prema oporavku", izjavio je konzervativni premijer Antonis Samaras po izlasku iz parlamenta predviđajući da će izglasavanje proračuna za 2013. "proteći dobro". Dimar je već najavio da će glasovati za.

Nakon ta dva glasovanja, ministri financija eurozone trebali bi se okupiti 12. studenoga da ispitaju grčki slučaj i eventualno odluče deblokirati vitalnu posudbu od 31,2 milijardi eura zaleđenu od lipnja a bez koje zemlji prijeti prekid plaćanja krajem mjeseca.

Međunarodni čelnici rekli su da Grčka mora prihvatiti nove mjere štednje kako bi primila dodatnu financijsku pomoć.

Sindikati, koji imaju potporu ljevičarske oporbe, kažu da će predviđene mjere pogoditi siromašne i poštedjeti bogate te da će produbiti recesiju zbog koje je nezaposlenost porasla na 25 posto.

Grčka je policija u srijedu suzavcem i vodenim topovima rastjerala tisuće prosvjednika koji su na glavnom atenskom trgu, pred parlamentom, prosvjedovali protiv novog paketa mjera štednje, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram