Zatvori
Poslovni Puls
07/11/2012

Na pomolu veliko partnerstvo: Lufthansa i Turkish Airlines udružuju snage?

Njemački mediji pišu o mogućem poslovnom aranžmanu između Lufthanse i Turkish Airlinesa. To bi Lufthansi omogućilo proboj na Bliski ali i Daleki Istok...

Prije nekoliko godina to bi bilo nezamislivo, ali danas bi kooperacija Lufthanse i Turkish Airlinesa mogla biti potez snova za Lufthansu, kojim bi se najveća njemačka avio-kompanija oslobodila mnogih briga. Turkish Airlines posluje veoma uspješno i mogao bi ugroziti aviokompanije zemalja Perzijskog zaljeva, koje su u ekspanziji. Rejting agencija Fitch je po prvi put u posljednjih 18 godina za turske državne obveznice ukinula oznaku "bezvrijedno".

Turskoj treba čestitati, no čestitati bi se moralo prije svega rejting agenciji koja je odlučila ne odvraćati pogled od ekonomske realnosti. A onda je skoro istovremeno s viješću o povećanju ocjene rejtinga za Tursku stigla informacija po kojoj Lufthansa i Turkish Airlines vode razgovore o poslovnoj saradnji, koja bi se bazirala na zajedničkim ulaganjima odnosno zajedničkom kapitalu, piše DW.

Mogući poslovni deal je vijest, koja je puno više iznenađujuća, elektrizirajuća i ima veću simboliku ako se uzme u obzir koliko ekonomija može korjenito promijeniti odnose moći. Prije par godina maksimumu u kooperaciji sa Lufthansom bilo je učešće Turkish Airlinesa kao partnera u "Star Alliance". Mogao se podnijeti i Joint Venture, kada je bilo u pitanju osnivanje avio-kompanije s mješovitim kapitalom Sunexpress, za letove na isključivo turističkim destinacijama. Ali korjenita suradnja najveće njemačke i turske avio-kompanije smatrala se koještarijom. Tim prije što je Turkish Airlines predugo bio na glasu kao neefikasna i nepouzdana državna avio-kompanija.

Sada Turkish Airlines, jedna od najpotcjenjenijih kompanija u svijetu, vodi razgovore o korjenitoj suradnji sa Lufhansom, kojoj je jasno da će, bez jakog partnera u regiji, izgubiti utrku za tržište u borbi za kompanijama zaljevskih zemalja u tom dijelu svijeta. Donedavno je Lufthansa bila poprilično izolirana, nakon što su druge evropske kompanije počele ulaziti u poslovne aranžmane s arapskim avio-kompanijama, kao što je KLM-Air France, koja se udružila sa Etihad Airwaysom. Ukoliko zaista dođe do udruživanja Lufthanse i Turkish Airlinesa onda će to za njemačku kompaniju značiti proboj na tržišta Bliskog ali i Dalekog Istoka i Azije, koja su u nagloj ekspanziji.

Lufthansa bi se osim toga mogla približiti i turskom tržištu sa 75 milijuna potencijalnih putnika. Turkish Airlines bi, s druge strane, dobio pristup jednoj od najrazgranatijih mreža letova u Europi i solidnog partnera iz prve lige svjetskih avio-kompanija. Turci međutim, i to je sigurno, neće više biti tretirani kao partneri-juniori.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram