Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2012

Sprdačina: HGK od države dobila "poduzetničke" poticaje od pola milijuna kuna

Bez obzira na godišnji proračun veći od 200 milijuna kuna, koji puni naplaćujući članarinu i doprinose od svih tvrtki u Hrvatskoj, HGK se prijavio na "Poduzetnički impuls 2012" i tamo osvojio 500.000 kuna, piše tportal...

Riječ je o programu Ministarstva poduzetništva i obrta koji bi trebao u vremenu pada BDP-a potaknuti gospodarstvo, pa iznenađuje da je među korisnicima poticaja i Hrvatska gospodarska komora koja, nakon što već opterećuje poduzetnike svojim parafiskalnim nametom, sad prisvaja i budžetska sredstva namijenjena gospodarstvu.

Iz HGK-a su rekli kako do sada nisu zaprimili rješenje o dodjeli sredstva iz programa "Poduzetnički impuls" te da još ne znaju kako će potroši dodatni novac.

U Ministarstvu su objasnili da je HGK poticaje osvojio u projektu "Jačanje međunarodne konkurentnosti", i to za aktivnost "Gospodarske misije na međunarodnim tržištima". Za "Jačanja međunarodne konkurentnosti" rezervirano je 18,1 milijuna kuna, a HGK, koji je u tom projektu jedina gospodarska asocijacija među 96 tvrtki, dobio je drugi po veličini poticaj – u iznosu od 500.000 kuna.

Iako se natječaj zove "Poduzetnički impuls", u ovoj je kategoriji Marasovo ministarstvo priliku da prigrabe dio proračunskog novca dalo i asocijacijama. Pravila predviđaju da se, uz male i srednje tvrtke i obrte, mogu javiti i asocijacije poput HGK-a, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP-a), Hrvatske obrtničke komore (HOK-a) koja je također "izvukla" 130 tisuća kuna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram