Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2012

Grčku iduće godine čeka pad BDP-a veći od 4 posto!

Zamjenik grčkog ministra financija Christos Staikouras jučer je ustvrdio da su međunarodni kreditori podcijenili utjecaj trogodišnjih mjera štednje na recesijom pogođeno gospodarstvo i da je njihova računica neispravna...

Fiskalni multiplikator, pokazatelj negativnog utjecaja štednje na rast, zapravo iznosi "oko 1,0 a ne 0,5", što je brojka kojim barataju inspektori Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) pri sastavljanju preporuka za fiskalnu politiku.

Zato 49 milijardi eura vrijedne mjere štednje koje su grčke vlade usvajale od 2010. nisu polučile prognozirane fiskalne rezultate, rekao je Staikouras na konferenciji u organizaciji International Herald Tribunea.

Grčka konzervativna vlada pregovara s trojkom međunarodnih zajmodavaca o paketu mjera štednje koje bi omogućile isplatu nove tranše međunarodne pomoći u iznosu 31,5 milijardi eura.

Vlada je predstavila plan proračuna koji predviđa 7,8 milijardi eura proračunskih ušteda u sljedećoj godini, ali revizori EU-a, MMF-a i ECB-a smatraju da su nužni rezovi u visini 9,2 milijardi eura.

Predstavnici trojke procjenjuju da će se grčko gospodarstvo u 2013. smanjiti više od četiri posto, rekao je izvor u ministarstvu financija, dok vlada očekuje 3,9-postotni pad, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram