Zatvori
Poslovni Puls
15/10/2012

Mađari ponovno provociraju Bruxelles: Ne žele strancima prodavati poljoprivredna zemljišta

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će uskoro stupiti na snagu novi zakon kojim se želi spriječiti da se poljoprivredna zemljišta u Mađarskoj prodaju strancima...

Dodao je da, kada zakon stupi na snagu, strani ulagači neće moći kupiti obradivo zemljište, ustvrdivši da se slični propisi primjenjuju u zemljama poput Francuske i Austrije.

Orban je usto najavio da kani modernizirati poljodjelski sektor kako bi okrenuo stranicu socijalističke poljoprivrede, prigodom kongresa mladeži Udruge mađarskih poljodjelaca koji se održavao u Cegelu, 65 km južno od prijestolnice.

"Godina 2013. mađarskoj poljoprivredi donijet će promjene kakvih nije bilo u posljednjih pedeset do sto godina", dodao je.

Orban je dodao da će zakon, o kojemu parlament upravo raspravlja, štititi obradivo zemljište od špekulanata i bankara te će kod prodaje davati prednost malim i srednjim, a ne velikim poljoprivrednim proizvođačima.

"Zakon će također omogućiti povrat zemljišta otuđenog sumnjivim kupoprodajnim ugovorima", rekao je predsjednik vlade, upozorivši da će se sumnjivi ugovori ispitati i eventualno poništiti.

Vlada je usto odlučila osnovati javnu agrarnu banku i sagraditi novu mrežu za natapanje na nacionalnoj razini, najavio je, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram