Zatvori
Poslovni Puls
15/10/2012

Joseph Stiglitz: Euro je doveo do jačanja nacionalizma i ekstremizma diljem Europe

Euro dijeli Europljane i nije dobar za mir, ocijenio je u intervjuu za njemački dnevnik Handelsblatt dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju za 2001. Amerikanac Joseph Stiglitz...

"Svi vanjski promatrači suglasit će se da su Europljani u ovom trenutku podijeljeni oko eura i politike spašavanja eura. Podjele su prisutne među državama, ali i unutar samih država u kojima jačaju ekstremističke i nacionalističke struje. To nije dobro za mir. Ukratko, euro je bio kontraproduktivan", rekao je Joseph Stiglitz, profesor na svučilištu Columbiji.

Utemeljitelji Europske unije bili su u pravu kada su odlučili stvoriti euro, ali su zacijelo zamišljali političku uniju, a ne prisilno zajedništvo kako bi izbjegli katastrofu, poručio je.

- Joseph Stiglitz: Krah eura je pred vratima, moramo djelovati brzo

Stiglitz je ipak pozdravio odluku Nobelova odbora da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli Europskoj uniji. "EU je stvorena kao mirovni projekt i osigurala je mir u Europi. Zbog toga zaslužuje nagradu, međutim, EU nije isto što i eurozona", naglasio je Stiglitz, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram