Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2015

Najviša razina zaposlenosti u eurozoni u posljednjih šest godina

Službeni podaci o zaposlenosti prilagođeni sezonskom razdoblju u 19 zemalja eurozone u trećem tromjesečju 2015., objavljeni u utorak, pokazali su kako je ta brojka porasla za 0,3% u odnosu na razdoblje od tri prethodna mjeseca. Radi se o najvišoj brojci zabilježenoj u posljednjih šest godina...

Na širem području Europske unije, koja ima 28 članica, stopa zaposlenih je također svjedočila kvartalnom porastu od 0,4%. Podaci su sugerirali na to da se tržište rada spomenutog bloka počelo oporavljati unatoč tome što se i dalje radi o sporom ritmu.

Ukupno je 151,5 milijuna osoba bilo zaposleno u eurozoni od srpnja do rujna te je taj broj dosegao 229,8 milijuna diljem kontinenta, sudeći prema medijskom priopćenju Eurostata.

Na godišnjoj razini rast zaposlenosti ubrzao se do 1,1% u eurozoni nakon napretka od 1% ostvarenog u drugom tomjesečju te 0,9% zabilježenih u prva tri mjeseca 2015.

Među zemljama članicama Estonija je zabilježila zamjetan napredak jer je u toj zemlji stopa zaposlenosti u spomenutom razdoblju porasla za 2,1% u usporedbi s prijašnjim tromjesječjem. Mađarska, Irska, Španjolska, Luksemburg i Ujedinjeno Kraljevstvo slijede u rastu brojki.

No s druge strane - čak tri zemlje su zabilježile pad. Među njima je i Hrvatska s najvećom brojkom odnosno 0,6%, a slijede je Portugal i Malta s 0,5 odnosno 0,3%, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram