Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2012

Glasine: Japanski elektronički div Panasonic ulaže u slovensko Gorenje?

Uprava slovenskog Gorenja koju vodi Franjo Bobinac, planira povećanje osnovnog kapitala do 25%, a za dokapitalizaciju je našla japanskog tehnološkog velikana, Panasonic, saznali su iz više izvora u slovenskom poslovnom listu Finance...

Iz Gorenja demantiraju pisanje Finance.

"Možemo Vam potvrditi da je Uprava Gorenja intenzivno posvećena provedbi raznih mjera, kojima provodi strateški plan za period od 2012. do 2015. godine i odgovora na zahtjevne poslovne okolnosti", poručuju iz Gorenja za Finance.

U Gorenju ne odgovaraju da li je dokapitalizacija u potpunosti isključena. Najavljuju organizacijske mjere, kako bi poboljšali poslovanje.

Među njima su, optimizacija proizvodnih lokacija, selidba proizvodnje iz Švedske u Sloveniju, iz Finske u Češku i iz Slovenije u Srbiju, prodaja poslovno nepotrebnih sredstava, prije svega nekretnina, čime su u prvoj polovini ove godine smanjili dug za 22 milijuna eura, bolje upravljanje zalihama i potraživanjima, upravljanje troškovima, od logistike do nabavke materijala i sirovina, te radom, jačanje prodaje na europskim i neeuropskim tržištima, kao što su Bliski i Daleki Istok, te Brazil, koja omogućavaju veći rast od Europe, napori da se poveća prodaja aparata viših cjenovnih razreda, koji su dobitnosniji, ulaganje u razvoj novih proizvoda i tehnološka optimizacija proizvodnje, koja omogućava veću prodajui i veće uštede u proizvodnji.

"Ja sam vrlo zabrinut za tvrtku. Svaki pogled na brojke kaže da se nešto mora dogoditi", kaže Philip Sluiter, predstavnik trećeg najvećeg vlasnika Gorenja. Na pitanje da li bi podržao dokapitalizaciju, nije htio odgovoriti.

"Svi dioničari imaju pravo na mišljenje i jednake mogućnosti kada je riječ u upravljanju tvrtkom. U poslvonom svijetu je uobičajeno da dioničari svoje mišljenje i volju izražavaju na Skupštini dioničara", kazao je.

Sluiter, nekadašnji vlasnik nizozemskog društva Atag, na teškoće velenjskog proizvođača bijele tehnike (neuspješno) upozorava već neko vrijeme. U 2010. godini, nekoliko mjeseci prije nego što je podnio ostavku iz Uprave Gorenja, predlagao je da sam dokapitalizira društvo, ali je uprava s Bobincem na čelu to odbacila. Sluiter smatra da nema informacije o tome kako će Uprava Gorenja spašavati kompaniju.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram