Zatvori
Poslovni Puls
08/10/2012

Kinesko gospodarstvo ove će godine ostvariti rast BDP-a od 7,7 posto

Svjetska banka ublažila je prognozirani privredni rast Kine, pozivajući se na slabiju potražnju za izvoznim proizvodima te zemlje i usporenje rasta investicija...

Banka sada očekuje da će kineska ekonomija ove godine porasti za 7,7 posto, dok je u svibnju prognozirala rast za 8,2 posto. Kineski izvoz opterećen je ekonomskim problemima u eurozoni i SAD-u, dva najveća tržišta za kinesku robu. Kineske vlasti usvojile su određene mjere u pokušaju da pojačaju domaću potražnju u mjeri koja bi poništila efekt pada izvoza.

"Usporenje kineske ekonomije ove godine će biti uočljivo, a neki strahuju da bi moglo još da se ubrza", navodi Svjetska banka.

Kina je poslije globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine predstavila seriju stimulativnih mjera, uključujući rekordno kreditiranje koje su poduzele državne banke, kako bi održala visoku stopu rasta.

Te mjere doprinijele su rastu ekonomije, ali su istovremeno za posljedicu imale veliki rast cijena nekretnina, što je pojačalo bojazan od formiranja nekretninskog "mjehura".

Svjetska banka očekuje da će ekonomski rast Kine u narednim mjesecima biti relativno slab, ali da vlasti neće poduzimati drastične mjere da bi se tržište nekretninama stabiliziralo.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram