Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2012

Šveđani nam nude svoje vojne zrakoplove i žele kupiti jedno brodogradilište

Zadnja ponuda švedske državne tvrtke FXM, ovlaštene za izvoz vojne tehnologije, u kojoj nudi osvježene uvjete Hrvatskoj za nabavu švedskih borbenih zrakoplova gripen, bit će predana MORH-u 10. listopada, piše Večernji list...

Šveđani, naime, čekaju već pet godina da se RH odluči koji će borbeni lovac izabrati kao zamjenu za stare MiG-ove 21 i prethodne ponude uključivale su offset poslove, kao što je gradnja posebnih opskrbnih brodova (u Uljaniku), no sada se najavljuje da bi u ponudi švedske države bila uključena čak i kupnja jednog hrvatskog brodogradilišta.

Šveđanima nije promaknulo da iz Bruxellesa stižu kritike hrvatskoj Vladi jer nije završila privatizaciju državnih brodogradilišta. Čak se spominje i opasnost da zbog toga dođe i do odgode primanja, određenog za 1. srpnja 2013.

Iz neslužbenih izvora Večernji saznaje da bi kupac u tom brodogradilištu proizvodio brodove u vrijednosti 100 milijuna američkih dolara godišnje.

Premda su riječki mediji odmah zaključili da se radi o mogućoj kupnji brodogradilišta 3. maj, dolaze informacije da nije nužno riječ o tom brodogradilištu. Sve švedske ponude sadržavale su jamstvo švedske vlade da će hrvatska industrija zauzvrat, putem offseta, zaraditi minimalno sto posto vrijednosti ugovorene cijene gripena. Nakon što bude predana i zadnja ponuda, analizirat će je povjerenstvo, a Vijeće za obranu tada će donijeti odluku idu li stari MiG-ovi u još jedan remont ili će se Hrvatska odlučiti za gospodarsku suradnju i nabavu suvremenih lovaca.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram