Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2012

Krugman u Rovinju: Porezima udarite na najbogatije i pojačajte izvoz!

Jedan od najuglednijih svjetskih ekonomista, nobelovac Paul Krugman sudjeluje na drugom Adris Business Forumu koji se održava u Rovinju....

Krugman u Hrvatsku dolazi nedugo nakon objave "Manifesta za ekonomski zdrav razum", kojim je, zajedno s britanskim kolegom Richardom Layardom, pozvao na širu primjenu poticajne fiskalne politike radi smanjenja nezaposlenosti i jačanja gospodarskog rasta. Manifest je dosad potpisalo više od 9000 ljudi, uključujući i velik broj uglednih ekonomista.

I problemi učitelja i profesora i restrukturiranje željeznica posljedica su politike štednje hrvatske vlade. U krizi koja eto polako ulazi već u petu godinu - mnoge su se države odlučile za istu koncepciju. No u posljednje vrijeme sve su glasniji oni koji tvrde da je to pogrešno, da se štednjom ne možemo izvući. Među njima su i neki od najvećih ekonomskih umova današnjice, poput Paula Krugmana.

"Jedna mi je od najvećih noćnih mora da sam se probudio kao premijer male zemlje na periferiji eurozone", rekao je Paul Krugman na početku svojega predavanja nasmijavši mnoštvo okupljenih ekonomista. No u idućih sat vremena njegovoga predavanja nije bilo mjesta smijehu. Upozorio je ekonomiste, posebice političare da bi trebali imati politiku rješavanja krize prije negoli ona nastupi. No, kad već nastupi ne tražiti rješenje u štednji, već proizvodnji i izvozu.

"Stvar je u tome da je u ekonomiji sve povezano. Moja potrošnja je vaš prihod, vaša potrošnja moj je prihod. Ako oboje pokušamo rješavati svoje dugove štedeći, ekonomija posrće i zapravo se dugovi povećavaju", istaknuo je Krugman.

"Vlade malih zemalja, pa tako i hrvatska, nemaju mnogo manevarskog prostora. Vlada treba prihvatiti zahtjeve izvana, ali ne treba činiti više nego što mora. Ni hrvatska Vlada ne može reći 'ne' zahtjevima iz Europske unije, ali treba se prilagoditi i istodobno tražiti više prostora za djelovanje", naveo je Krugman.

Slavni svjetski ekonomist Hrvatskoj preporučuje oprez prilikom smanjivanja deficita, da ne bi došlo do razbijanja socijalne države. Porezima treba udariti najbogatije, pojačati izvoz i ne forsirati represivnu štednju jer bi to odvelo u rupu iz koje nema izlaza.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram