Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2012

I dalje velika kriza: MMF će sniziti prognoze rasta za globalno gospodarstvo?

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavit će idući tjedan snižene prognoze rasta za globalno gospodarstvo u ovoj i idućoj godini u sklopu jesenjih Svjetskih gospodarskih prognozi (WEO), objavio je u petak njemački tisak...

MMF će sniziti prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu na 3,3 posto, s ranije procijenjenih 3,4 posto, objavio je poslovni dnevnik Handelsblatt koji je dobio na uvid konkretne brojke.

Kako dalje navodi taj list, u 2013. bi globalno gospodarstvo trebalo ubrzati po stopi od 3,6 posto, što je 0,3 postotna boda manje nego što su u MMF-u dosada prognozirali.

Za 17-članu eurozonu MMF prognozira pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,4 posto u 2012., nakon čega bi u 2013. trebao uslijediti blagi oporavak, uz stopu rasta od 0,2 posto.

Njemačka bi ove i iduće godine trebala zabilježiti rast po stopi od 0,9 posto, pri čemu MMF upozorava vladu u Berlinu da pokrene dodatne strukturne reforme "kako bi podigla relativno nisku razinu ulaganja i potencijal rasta domaćeg gospodarstva", citira list navode iz WEO-a.

Izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde prošli je tjedan kazala da će međunarodni zajmodavac sniziti prognoze rasta za globalno gospodarstvo u ovoj i idućoj godini. Snižene prognoze objavit će u sklopu izvješća WEO na redovnom jesenskom zasjedanju MMF-a i sestrinske Svjetske banke, koje se održava od 9. do 14. listopada u Tokiju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram