Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2012

Joseph Stiglitz: Krah eura je pred vratima, moramo djelovati brzo

Nobelovac Joseph Stiglitz upozorava na mogući kolaps eura, ocjenjujući da je upravljanje krizom u eurozoni fatalno...

"Što se paketa mjera štednje tiče, situacija je sve gora. Španjolska se nalazi u depresiji. Nema druge riječi da se opiše stanje u jednoj zemlji u kojoj je nezaposlenost 25 posto. Grčka je, također, u depresiji", naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Eurozona, prema njegovim riječima, nije uspjela vratiti povjerenje, a bez strategije povratka on ne vidi da će u tome i uspjeti.

"To je bilo predvidivo. Strategija štednje je tvorevina, fantazija Europe nikada i nije funkcionirala. Nije funkcionirala ni u Aziji 90-ih godina, kao ni kasnije u Argentini, a ni danas u Europi", rekao je Stiglitz, koji smatra da je izlaz "više Europe".

On je kazao kako je neophodno da se dugovi preuzmu od zajednice, dodajući da su zaduženja eurozone manja nego zaduženja SAD-a, te da sve zemlje mogu dobiti kredite po razumnim uvjetima ako ih traže zajedno.

Uz to, kako je dodao, neophodno je uspostavljanje zajedničkog osiguranja uloga, ali, kao što je to do sada planirano, samo nadzorom neće biti dovoljno.

"Bez zajedničkog osiguranja uloga monetarna unija ne može funkcionirati, jer bi tako stalno novac odlazio iz financijski slabijih zemalja", uvjeren je Stiglitz, koji ističe da je alternativa krah eura, što bi bilo skupo za sve.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram