Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2012

Američki bankarski div JP Morgan optužen za prijevaru tešku 22,5 milijardi dolara!

Američka investicijska banka JP Morgan bit će optužbena zbog prijevare jer nije osigurala kvalitetna osiguranja hipotekarnih kredita koje je odobravala...

Newyorški tužitelj najavio je podizanje građanske tužbe protiv Bear Stearnsa, banke u vlasništvu JP Morgana. Ulagači, navodi se u tužbi, zbog prevare su izgubili više od 22,5 milijardi eura.

JP Morgan banku je kupio 2008. kada je vlada, želeći spasiti ekonomiju SAD-a, prodala 85 godina staru banku za 10 dolara po dionici. Tužba koju podiže ured newyorškog tužitelja prva je tužba proizašla iz analize radne skupine koja pomno prati osiguravanje hipotekarnih kredita. Radna skupina osnovana je na zahtjev predsjednika Baracka Obame kako bi se pronašli krivci za financijsku krizu.

U tužbi stoji i da su problemi oko osiguravanja hipotekarnih kredita "dugoročni" te kako su dugo vremena bili ignorirani i da je cijeli proces osiguravanja kompromitiran zbog "sustavnog zanemarivanja propisanih smjernica".

Iz JP Morgana poručuju da će se suprotstaviti optužbama te naglašavaju kako se sve optužbe na račun Bear Stearnsa odnose na razdoblje prije preuzimanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram