Zatvori
Poslovni Puls
28/09/2012

Tko će to platiti: Europskim bankama "nedostaje" čak 199 milijardi eura dodatnog kapitala

Velikim europskim bankama nedostaje ukupno 199 milijardi eura dodatnog kapitala kako bi se uskladile s postroženim međunarodnim kapitalnim propisima, izvijestila je Europska agencija za banke (EBA)...

Procjena se temelji na ciljanoj minimalnoj stopi adekvatnosti kapitala od sedam posto, a ukupni iznos manji je za 32,3 milijarde eura nego što je bio u lipnju, objavio je europski regulator u izvješću o usklađivanju europskih banaka s novim međunarodnim propisima Basel III.

U aktualnom je izvješću osnova za izračun iznosa bilo financijsko stanje u bankama na kraju prošle godine, a u lipanjskom izvješću temeljila se na podacima od prošlogodišnjeg lipnja. Novi međunarodni propisi o kapitalu banaka, poznatiji pod nazivom Basel III, postupno će stupati na snagu od siječnja iduće godine, a u cijelosti će se početi primjenjivati od 2019.

Popis nadziranih banaka nije objavljen, uz napomenu da su prema visini temeljnog kapitala razvrstane u dvije skupine. Prva je obuhvatila 44 banke iz 14 zemalja Europske unije i Norveške, s temeljnim kapitalom većim od tri milijarde eura i međunarodnim poslovanjem. U drugu skupinu uvrštene su sve ostale banke, njih ukupno 112. Banke su podatke dostavljale dobrovoljno, u suradnji s regulatorima matične zemlje, navodi EBA, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram