Veliko istraživanje uglednog Pew Research Centera samo je potvrdilo ono što svi uključeni u medijsku industriju već odavno znaju…

Čak 46 posto ispitanika (Amerikanaca) u istraživanju o digitalnim medijima potvrdilo je da do vijesti najčešće dolaze (najmanje tri puta tjedno) putem interneta (portali, blogovi…). Zanimljivo, isti postotak zabilježen je i u anketi koju je Pew Center proveo 2010. godine.

No, Amerikanci do vijesti nešto rjeđe dolaze putem internet tražilica (pad s 34 na 33 posto).

Najveće promjene kriju se u domenama društvenih mreža i mobitela.

Naime, u odnosu na istraživanje iz 2010. godine gotovo se utrostručio (20 posto) postotak Amerikanca koji vijesti konzumira putem društvenih mreža. Impresivan je i skok popularnosti čitanja vijesti putem mobilnih platformi s 9 na 15 posto.

Ono što je pomalo iznenađujuće jest neočekivano niska penetracija Twittera. Samo 3 posto ispitanika ustvrdilo je kako do vijesti prvo dolaze putem mikro-društvene mreže koja sada ima više od 500 milijuna korisnika.

Također istraživanje Pew Centera jasno je pokazalo da se tradicionalnim medijima ne piše dobro u godinama koje dolaze…

Postotak Amerikanaca koji svaki dan čitaju novine prepolovio se u posljednjih deset godina i sada iznosi 23 posto, a iako se televizija drži nešto bolje – nova generacija medijske publike očito preferira internet i društvene mreže.

Samo 34 posto ispitanika mlađih od 30 godina kazalo je kako često gleda televiziju.

Više o ovom zanimljivom istraživanju možete doznati ovdje.