Zatvori
Poslovni Puls
26/09/2012

Kriza ušla u novu fazu: Grci idu u opći štrajk, a Nijemci ih više ne žele spašavati

Grčki rukovodeći kadar, odvjetnici, liječnici i pomorci kreću u opći štrajk protiv novog plana štednje EU-a i MMF-a...

Prosvjedi će se održati u podne u središtu velikih gradova na poziv sindikalnih središnjica GSEE i Adedy. Kako ne bi došlo do izgreda, u Ateni je raspoređeno gotovo 5.000 policajaca. Dvije grčke zrakoplovne tvrtke Olympic air i Aegean Airlines otkazale su 12 letova a odgodile 28. Štrajkom se osuđuju nove mjere štednje od 11,5 milijardi eura koje vlada dogovara s EU-om i MMF-om.

Nove mjere predviđaju nova rezanja plaća i mirovina te socijalne pomoći i strukturalne reforme. U zamjenu za novu tranšu zajma od 31,6 milijarde eura Grčka bi trebala svoju potrošnju smanjiti za 11,6 milijarda eura i povećati prihode za dvije milijarde. Atena je tražila dvogodišnju odgodu za smanjenje proračunskog deficita, koji bi 2014. trebao iznositi 2,1 posto BDP-a, da bi izašla iz zatvorena kruga štednje, pada potrošnje i pada gospodarske aktivnosti.

Međunardni zajmodavci sve su podijeljeniji oko strategije prema Grčkoj čije gospodarstvo nastavlja tonuti unatoč milijardama eura ubrizganih od 2010. Nakon što je usuglasila stajališta s "čelikom" Europske središnje banke Mariom Draghijem - njemačka kancelarka Angela Merkel o tome će danas razgovarati s čelnicom MMF-a Christine Lagarde.

Njemačka, glavni financijer EU-a, isključila je treći plan spašavanja Grčke novcem svojim poreznih obveznika. Blagajnu zatvara i MMF koji je prošli tjedan poručio da će bilo kakav zajam iznad odobrenih 110, odnosno 130 milijarda eura biti samo u nadležnosti Europske unije, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram