Zatvori
Poslovni Puls
21/09/2012

Najveća privatizacija u povijesti Europe: Grčka prodaje autoceste, palače, otoke...

Stisnuta krizom i besparicom Grčka je odlučila prodati svu državnu imovinu koja joj nije nužna. Uskoro će tako na tržištu biti otoci, kraljevske plače, neke ekskluzivne nekretnine, marine, zračne luke, ceste, državna naftna kompanija, zemljište te nacionalna lutrija i pošta...

Vlada je također objavila da bi mogla prodati i neke luksuzne diplomatske rezidencije u inozemstvu, a neke će objekte i iznajmiti.

Najvišu cijenu mogla bi postići zgrada grčkoga konzulata u Londonu koja se nalazi u prestižnoj četvrti. Trgovci nekretninama već čekaju ponude, a samo bi se za tu zgradu moglo dobiti otprilike petnaest milijuna eura. Na prodaju će i diplomatske rezidencije u Beogradu, Bruxellesu, Rimu i Nikoziji.

Država namjerava prodati i povijesnu kraljevsku palaču Tatoi koja se nalazi u okolici Atene, a uz palaču ide i kolekcija starih rolls-roycea kojom se nekada koristila kraljevska obitelj prije odlaska u egzil. Vlada je objavila da će na prodaju ili u koncesiju i četrdeset nenastanjenih otoka na kojima bi se gradili turistički objekti.

Ministar kulture objavio je da će ubuduće i Akropola biti otvorena za komercijalnu upotrebu, odnosno za razna snimanja i događanja.

Procjenjuje se da će ta rasprodaja državnih dobara biti najveća i najambicioznija privatizacijska kampanja ikada provedena u Europi, piše Večernji.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram