Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2012

Svjetsko tržite: Rast stambene gradnje u SAD-u, izražena potražnja za sigurnim utočištima...

Jučerašnji je dan bio razmjerno siromašan ekonomskim objavama. U eurozoni su objavljeni podaci iz građevinskog sektora za srpanj. Na godišnjoj razini obujam građevinskih radova smanjio se za 4,7 % godišnje, što je ubrzavanje pada u odnosu na -2,8 % u lipnju...

Podatak o započetoj stambenoj gradnji u SAD-u donosi bolje vijesti. Naime, započela je gradnja 750 tisuća novih projekta u kolovozu što predstavlja mjesečni rast od 2,3%. S druge strane, izdano je 803 tisuće odobrenja za građenje privatnih stambenih jedinica.

Cijene američkih obveznica većim su dijelom izbrisale gubiteke ostvarene nakon najave QE3 pa se i desetogodišnji prinos vratio na gotovo iste razine na kojima je bio prije najave novog kruga mjera (jučerašnji je dan zatvoren na 1,77%).

Ponovno osnažena potražnja za američkim obveznicama kao sigurnim utočištem potaknuta je zabrinutošću oko brzine oporavka američkom gospodarstva i efikasnosti mjera za sprečavanje širenja dužničke krize u eurozoni, koja se odražava i na realni sektor.

Potonje je utjecalo na jučerašnji rast cijena njemačkih obveznica duž cijele krivulje. S druge strane, rast su ostvarile i španjolske obveznice zbog još jednom iskazane spremnosti Vlade na ozbiljne mjere štednje, javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram