Zatvori
Poslovni Puls
15/09/2012

Propalo "mirenje" sa sindikatima - slijede rezovi i veliki prosvjedi?

Neuspješno je završen i zadnji proces mirenja Vlade i sindikata u radnom sporu oko dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe...

"Nismo se mogli dogovoriti da božićnice i regresi budu vraćeni kad se gospodarska situacija popravi", izjavio je nakon susreta u Banskim dvorima potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

"Vlada će iskoristiti svoje ovlasti da u proračunu uštedi još 700 milijuna kuna na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama", naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Nije htio odgovoriti znači li to da će Vlada otkazati TKU te zaposlenima u javnim službama smanjiti plaće za 10%, kao što je to ranije najavljeno.

Čelnici četiriju sindikata najavili su da će borbu nastaviti štrajkovima, prosvjedima i pravnim sredstvima.

Sastanak je prošao uz povišene tonove, budući da je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nazvao članove vladina pregovaračkog odbora "bezveznjacima" koji ne mogu donositi nikakve odluke bez ministra financija Slavka Linića. "Vladina strana bez Linića nije bila u stanju samostalno donositi prosudbe i odluke, tako da su ovo bili "navodni pregovori" bez mogućnosti racionalnog razgovora na temelju argumenata", ustvrdio je pred novinarima iznervirani Ribić. Napao je Mrsića da su mu pregovori sa sindikatima "strano područje" i poručio mu da sindikalci nisu njegovi pacijenti.

Mimica je odgovorio Ribiću da sindikate smatra partnerima u kolektivnim pregovorima, ali ne može prihvatiti njihov zahtjev da im se materijalna prava, koja bi se sada smanjila, retroaktivno isplate. Pritom je poručio da diskvalifikacije na račun vladinih pregovarača ne mogu pridonijeti partnerskim odnosima niti socijalnom dijalogu.

Podsjetimo, na sindikalnom referendumu - "ne" rezanju prava iz kolektivnog ugovora izreklo je čak 90 posto članova izašlih na referendum. "Kada bi ovo bila fleksibilna i razumna vlast, kojoj nije u cilju samo iskazivati volju za moć, vjerojatno bi i kod njih došlo do nekog pomaka, shvatili bi da je to volja ljudi, a ne nekakvo mađioničarstvo par sindikalnih čelnika", rekao je uoči sastanka Ribić, predsjednik Matice sindikata javnih službi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram