Zatvori
Poslovni Puls
14/09/2012

Svjetsko tržište: Loše vijesti s američkog tržišta rada, u fokusu FED...

Proizvođačke cijene u SAD-u u kolovozu više su za 2,0% u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, a u odnosu na srpanj 1,7%...

Broj zahtjeva za naknade novonezaposlenima u SAD-u u prošlom je tjednu zabilježio rast od 9 tisuća zahtjeva u odnosu na prethodni tjedan (s 365 na 382 tisuće).

Istovremeno, broj zahtjeva za naknade kontinuirano nezaposlenih smanjio se za 39 tisuća. Na jučer završenom sastanku FOMC je zadržao referentni kamatnjak na 0,25% te najavio novi krug mjera kvantitativnog popuštanja kupnjom državnih obveznica.

Na međunarodnim tržištima obveznica jučerašnji je dan protekao u očekivanju završetka sastanka Fed-a. Uoči sastanka cijene američkih obveznica ostvarile su rast uslijed pojačanih očekivanja da će Fed najaviti novi krug mjera kvantitativnog popuštanja (QE3), što je dodatno potaknuto i podacima s tržišta rada koji se pokazali rast zahtjeva za naknade novonezaposlenima iznad očekivanja tržišta.

S obzirom da je čelnika Fed-a Ben Bernanke nakon sastanka najavio novi krug mjera kvantitativnog popuštanja nastavkom i mogućim povećanjem kupnje američkih državnih obveznicama, cijene američkih obveznica zabilježile su rast na dnevnoj razini, izuzev najduljih tridesetogodišnjih obveznica koje su pod utjecajem povećanih inflatornih očekivanja zbog QE3 ostvarile pad uz širenje spreada između tridesetogodišnjih i desetogodišnjih prinosa, javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram