Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2012

Sad je i službeno: Hrvatska brodogradnja ušla je u EU prije same Hrvatske!

Hrvatska brodogradnja ušla je u EU prije same Hrvatske jer su, u skladu s dodatkom Ugovoru o pristupanju Hrvatske EU-u, odobrenje i nadzor daljnjeg restrukturiranja i privatizacije Brodosplita, Brodotrogira i 3. maja odsad u nadležnosti EK-a, poručuju iz AZTN-a...

EK je 16. kolovoza prihvatio izmjene plana restrukturiranja splitskog škvera, koje mu je dostavilo Ministarstvo gospodarstva, nakon čega je 30. kolovoza AZTN odlučio obustaviti postupak davanja prethodne suglasnosti na program restrukturiranja Brodosplita.

Uskoro će uslijediti i izmjene programa restrukturiranja za trogirsko i riječko brodogradilište, no AZTN tu više neće imati nikakvu ulogu osim konzultativne, a odluke će donositi Vlada i EK. Sve dopune i dodatke o restrukturiranju i privatizaciji brodogradilišta bit će objavljeni u Službenom glasniku EU-a na engleskom jeziku, te na web stranici EK-a.

Nakon ulaska Hrvatske u EU ovlasti AZTN-a u kontroli ponašanja poduzetnika na tržištu će jačati, a AZTN će zajedno sa sličnim agencijama ostalih zemalja članica postati dijelom europskog sustava zaštite tržišnog natjecanja. Iz AZTN-a stoga upozoravaju hrvatske poduzetnike da se već sad moraju ponašati sukladno EU-ovim pravilima o državnim potporama, jer bi u protivnom mogli snositi financijske posljedice.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram