Zatvori
Poslovni Puls
10/09/2012

Svjetsko tržište: Loše vijesti iz SAD-a, pad prinosa periferije eurozone...

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u srpnju je ostvarila bolje rezultate od očekivanja. Naime, na godišnjoj razini je zabilježen pad od 1,4%, što je manji pad od predviđanja, dok je na mjesečnoj zabilježen rast od 1,3 posto...

Iako podaci za kolovoz pokazuju pad stope nezaposlenosti u SAD-u s 18,3% na 18,1%, što odražava rast zaposlenosti u prethodnim mjesecima, puno značajniji utjecaj na tržište imali su podaci o zapošljavanju u kolovozu. Broj novih radnih mjesta u kolovozu se povećao za 96 tisuća, što je znatno manje nego u srpnju (141 tisuća) i manje nego što se očekivalo (130 tisuća).

Američke državne obveznice podršku su pronašle u razočaravajućim podacima s tržišta rada potkrepljujući očekivanja o novom valu monetarnog popuštanja (QE3). Europska tržišta i dalje su pod dojmom posljednjeg sastanka ECB-a pa su španjolski desetogodišnji prinosi u petak po prvi put u posljednja četiri tjedna pala ispod 6 posto.

Isti trend slijedile su i talijanske obveznice. S druge strane neočekivani rast industrijske proizvodnje i izvoza u Njemačkoj dodatno je smanjio potražnju za ovim vrijednosnicama.

Narednih tjedana tržišni sudionici mogli bi testirati granicu prinosa što implicira intervenciju ECB-a na tržištu, pišu analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram