Zatvori
Poslovni Puls
09/09/2012

Ovo se zove stimulus: Kinezi ulažu 157 milijardi dolara u poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu

Kina i Rusija na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) izrazile su zabrinutost za stanje u gospodarstvu u svijetu i pozvale zemlje APEC-a da se zaštite jačom gospodarskom suradnjom u regiji...

Kineski predsjednik Hu Jintao rekao je da će sve učiniti kako bi rebalansom kineskog gospodarstva ojačao APEC. To je šansa i za globalni gospodarski oporavak. Po njegovim riječima, kriza koja je izbila 2008. nije gotova.

"Kina će odigrati svoju ulogu u oporavku gospodarstva", rekao je Hu i poručio da će službeni Peking potaknuti domaću potrošnju i zadržati žilav i stabilan rast kao i stabilnost cijena. Najavio je infrastrukturno investiranje od 157 milijardi dolara u poljoprivredu, energetiku, željeznice i ceste.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, domaćin summita u pacifičkoj luci Vladivostoku kojeg krasi novi spektakularni most koji simbolizira zaokret Moskve prema Aziji, dalje od zadužene Europe, poručio je da treba hitno ukloniti sve trgovinske barijere.

"Važno je graditi mostove, ne zidove. Moramo težiti većoj integraciji", kazao je Putin otvarajući summit APEC-a. "Oporavak globalnog gospodarstva posustaje. Negativne trendove možemo prevladati jedino povećavanjem opsega trgovine roba i usluga i poticanjem kolanja kapitala", istaknuo je.

Putin je kazao da će Rusija biti stabilan dostavljač energije za Europu i biti vrata Azije za europske zemlje. Obećao je i unapređivanje transportnog sustava zemlje.

APEC okuplja zemlje Pacifičkog ruba, uključujući SAD, Japan, Južnu Koreju i Kanadu, predstavlja 40% svjetske populacije, 54% svjetske ekonomije i 44% trgovine.

U Vladivostoku će čelnici APEC-a dva dana razgovarati o sigurnosti hrane i liberalizaciji trgovine. Zbog predizborne kampanje, Sjedinjene Države na krajnjem istoku Rusije ne predstavlja predsjednik Barack Obama, nego državna tajnica Hillary Clinton, javlja HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram