Zatvori
Poslovni Puls
07/09/2012

Svjetsko tržište: Pad BDP-a eurozone, svi pogledi uprti u ECB...

Preliminarni podaci o kretanju gospodarstva eurozone u drugom tromjesečju prema vremenski prilagođenim pokazateljima pokazuju da je BDP u Q2 zabilježio pad 0,5% na godišnjoj razini. Na kvartalnoj razini pad je iznosio 0,2 posto...

Jučerašnji odluke ECB-a i BOE o referentnim kamatnim stopama nisu donijeli promjene. ECB zadržala je referentni kamatnjak na 0,75%, a BOE na 0,5%. Broj zahtjeva za naknade novonezaposlenima u SAD-u u prošlom je tjednu zabilježio pad od 9 tisuća zahtjeva u odnosu na prethodni tjedan. S druge strane, broj zahtjeva za naknade kontinuirano nezaposlenih u porastao je za 6 tisuća.

Europska središnja banka na jučerašnjem je sastanku zadržala je referentu kamatnu stopu na 0,75% uz najavu programa neograničene kupnje obveznica na sekundarnom tržištu s ciljem obuzdavanja rasta troškova financiranja država članica eurozone i osiguranja efikasne transmisije monetarne politike (program pod nazivom Outright Monetary Transactions (OMTs).

Obveznice bi bile dospijeća od jedne do tri godine a u portfelju ESB-a ostale bi do dospijeća. Države čije će se obveznice kupovati zauzvrat će se obvezati na program reformi, dojavljuju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram