Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2012

Kazne za kompanije koje u svojim NO-ima nemaju najmanje 40 posto žena?

Europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding predstavit će u listopadu ili studenome prijedlog po kojem bi se trebale kažnjavati tvrtke u državnom vlasništvu čiji nadzorni odbori do 2020. neće imati 40 posto žena...

Cilj prijedloga zakona, u koji su uvid imali International Herald Tribune i Financial Times, poduzimanje je koraka protiv dugotrajne rodne neravnoteže širom EU-a.

"Napredak u povećanju udjela žena u odborima tvrtki vrlo je spor, s prosječnim godišnjim povećanjem od samo 0,6 postotnih bodova kroz posljednjih nekoliko godina", kaže se u nacrtu direktive, piše Financial Times.

Žene trenutno zauzimaju manje od 14 posto pozicija u odborima u kompanijama na burzi, po podacima EU-a objavljenim u siječnju. Godine 2010. brojke su iznosile 11,8 posto.

Postotak pada na jednoznamenkaste brojke u kompanijama u Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Italiji, Cipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti i Portugalu. Finska i Latvija najbolje stoje s 27 i 26 posto žena, dok Norveška, koja nije članica Europske unije, ima 42 posto žena u odborima vodećih kompanija.

Europska komisija u ožujku je objavila izvješće o ograničenom napretku prema povećanju broja žena na najbolje plaćenim pozicijama u kojem se kaže da će, ako se sadašnji trend nastavi, trebati četrdeset godina da bi žene zauzimale 40 posto položaja u odborima najvećih tvrtki u EU-u, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram