Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2013

Na razini EU-a muškarci u prosjeku plaćeni 16,2 posto više od žena

Prosječna razlika u plaćama između muškaraca i žena u zemljama članicama EU-a iznosi 16,2 posto. To znači da bi žene trebale raditi dodatnih 59 dana godišnje da bi dosegnule plaću muškaraca, objavila je Europska komisija...

Postoje velike razlike među zemljama članicama. Tako je u Sloveniji najmanja razlika u plaćama muškaraca i žena, samo 0,9 posto, zatim slijedi Poljska s 4,5 posto, Italija s 5,3 posto, Luksemburg sa 8,7 posto. Najveća razlika je u Estoniji 27,7 posto, zatim u Austriji 24 posto, Njemačkoj 22,3 posto, Grčkoj 22 posto.

Razlike u plaćama su blago smanjene u posljednjih nekoliko godina, a jedno od objašnjenja za to moglo bi biti u tome što su pojedini sektori u kojima dominiraju muškarci, poput građevinarstva, najteže pogođeni ekonomskom krizom. Istodobno je u istom razdoblju porastao udio muškaraca koji rade skraćeno radno vrijeme ili koji rade slabo plaćene poslove.

Komisija je objavila podatke uoči Dana jednakih plaća koji se obilježava od 2011. kako bi se ukazalo na neravnopravnost žena. "Europski dan jednakih plaća podsjeća nas da su žene još uvijek slabije plaćene na tržištu rada. Iako se razlika posljednjih godina smanjila, nema razloga za slavlje. Razlika je i dalje velika i do nedavnih promjena je došlo zbog smanjenja zarada muškaraca, a ne zbog povećanja za žene", rekla je potpredsjednica Komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram