Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2012

A sve se kao nema: U posljednje četiri godine štednja građana povećana za 33 milijarde kuna

U protekle četiri godine štednja građana u Hrvatskoj povećana je za 33 milijarde kuna – na 149 milijardi kuna. Toliko su ljudi ušparali u domaćoj i stranim valutama od kraja lipnja 2008. do kraja lipnja ove godine...

U prvoj polovini ove, 2012. godine ušteđevina stanovništva porasla je za 1,7 milijardi kuna, a toliki su skokovi bili česti na mjesečnim razinama u pretkrizno vrijeme, pa je tako primjerice u cijeloj 2007. godini štednja građana povećana za 17 milijardi kuna.

Čak i ovom skoku u protekle četiri godine od 33 milijarde kuna, u obzir treba uzeti i činjenicu da se devizna, a to je mahom eurska, štednja iskazuje u kunama, a 2008. je prosječni srednji tečaj bio 7,22 kune za eura, dok je u lipnju iznosio 7,54 kuna, tako da i slabljenje domaće valute povećava kunsku razinu devizne štednje.

Hrvatska narodna banka navodi da je cijele prošle godine rast štednje stanovništva bio znatno sporiji nego prethodnih godina, čemu su kumovali nepovoljni uvjeti na tržištu rada, pa su se štedni i oročeni depoziti stanovništva povećali za 4,2 milijarde kuna ako se isključe tečajne promjene, što je gotovo upola manje nego u 2010. godini, piše Slobodna Dalmacija.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram