Zatvori
Poslovni Puls
31/08/2012

I dalje tonemo: BDP u drugom kvartalu pao za 2,1 posto

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najveći pad gospodarstva u posljednje dvije godine, ali nešto manji nego što se očekivalo...

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 2,1 posto, što predstavlja produbljivanje recesije, s obzirom da je u prvom kvartalu gospodarstvo oslabilo 1,3 posto.

Pad u drugom kvartalu najveći je od drugog tromjesečja 2010. godine, kada je BDP potonuo 2,5 posto, ali i nešto manji nego što se očekivalo, prenosi HRT.

Analitičari i ekonomisti očekivali su pad BDP-a između 2 i 3 posto.

Pad je manji nego što se očekivalo ali ovi podaci i dalje upućuju na produženu gospodarsku recesiju iz koje Hrvatska de facto ne izlazi već tri godine...

"Hrvatska više nije u recesiji, nego u depresiji. Ova Vlada nije učinila ništa kako bi pokrenula oporavak gospodarstva. Trebali bi razmisliti o rekonstrukciji pa čak i raspisivanju izbora", izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Ne krivimo okolnosti, ova Vlada radi, ne plače. Rezultati će stići", izjavio je premijer Zoran Milanović komentirajući pad BDP-a. "Ova Vlada je dobra, kompetentnija nego i jedna do sada. U šest mjeseci napravili smo maksimalno što smo mogli... Ne odudaramo bitno od slike u okruženju. Cijeloj Europi je teško, čak i jednoj Njemačkoj. Ali iz krize i recesije nećemo izaći po Duhu svetome nego napornim i teškim radom."

"S obzirom na nastavak neoliberalne politike i mjere štednje očekivalo se da će doći do pada. To je sve rezultat restriktivne monetarne i fisklane politike, rezultat pada kupovne moći građana, ali i rezultat nedostatka investicija u proizvodnji. Možda Vlada ne plače zbog teške situacije i pada BDP-a, ali plaču građani. mi ne samo da možemo očekivati daljnji pad BDP-a u posljednjem kvatralu, nego nas očekuje i pad proizvodnje, rast cijena, pad plaća, rast nezaposlenosti...to je jedna zatvorena spirala. I ja ne mogu vjerovati da oni ne vide tu spiralu i da ne vide da svojim postupcima samo produbljuju krizu", rekao je čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar u razgovoru za T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram