Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2012

Srbija okreće leđa EU-u i prihvaća Rusiju kao svog političkog pokrovitelja?

 Kompletan vrh nove srbijanske vlasti je, reklo bi se, češće u Rusiji nego u Srbiji. Je li glavni razlog tako čestih susreta potraga za novcem i kreditima ili jačanje političkih veza i traženje političke podrške, pitaju se novinari DW-a...

Tijekom cijelog ljeta u posjetu Moskvi su se smjenjivali srbijanski predsjednik Tomilav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić. Već sad se inače najavljuje i susret Tomislava Nikolića s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 11. rujna u Sočiju.

Novinar vanjskopolitčke redakcije „Politike“ Slobodan Samardžija smatra da je potpuno jasno da se politika Srbije promijenila, posebno kad je riječ o njenim inozemnim partnerima. "Stvar je logična, iz jednostavnog razloga što ono što smo htjeli učiniti sa Zapadom i Europskom unijom (EU) ne ide tako brzo kako smo mi željeli. Naravno, nitko se ne odriče te linije ka EU-u, ali činjenica je da postoji i druga linija u kojoj je tu prije svega Rusija kao tradicionalni srpski partner. Ono što se od Rusije trenutačno traži je više na ekonomskom planu, jer naravno u ovoj teškoj situaciji je svima potreban novac. Tako da vjerujem da su srpski političari tamo išli ne toliko da bi dobili političku naklonost Moskve, koja postoji odavno, nego jednostavno da vide kakve poslove mogu praviti s Moskvom u budućnosti", kaže on.

Srbija, kao zemlja koja želi punopravno članstvo u EU-u, trebala da u tom smislu slijediti nekakvu zajedničku europsku politiku, koja se često razlikuje od ruske politike. To otvara pitanje koliko daleko može ići Srbija u suradnji s Moskvom, a da ne ugrozi europske intregracije. Samardžija ocjenjuje kako je to više pitanje za Bruxelles i Rusiju nego za Srbiju. "To je stvar koju mora riješiti sama EU, točnije pristaje li ona da jedna zemlja kao što je Srbija jednako surađuje s obje strane. Znači, taj neki umjetni, da tako kažem, sukob koji postoji na toj relaciji Rusija-EU, lomi se preko naših leđa i leđa ostalih zemalja koje bi se željele uključiti u tu suradnju. Jednostavno, to se mora riješiti na relaciji Moskva-Bruxelles, a ako se to ne riješi to će se dugo vući i neće biti dobro ni za koga. Jer, ponavljam, Rusija nije važna samo nama ona je itekako važna i EU-u. Prema tome, to se rješava na nekim drugim razinama i Srbija kao takva ne može u tome sudjelovati. Ona samo može voditi računa o tomu i da prilagođavati se", ističe Samardžija.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram