Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2012

Kriza i banke uništile pazinsku tvrtku: Puris ide u stečaj?

POVEZANE OBJAVE:

Vodstvo pazinskog Purisa predalo je Trgovačkom sudu u Rijeci zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka nad tom tvrtkom. Na to su se odlučili nakon što je u lipnju obustavljena primarna proizvodnja, a s bankom nije postignut nikakav dogovor...

Razlozi za podnošenje prijedloga za pokretanje stečaja su nesposobnost Purisa za plaćanje svojih obaveza, prezaduženost, izostanak financijske podrške banke, odnosno neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u trenutnim okolnostima, navodi se u priopćenju.

Iz Purisa podsjećaju kako problemi s likvidnošću, prezaduženost i gubitci opterećuju poslovanje Purisa još iz razdoblja prije nego što ga je preuzeo Gavrilović, koncem 2008. Zatečeno stanje u Purisu u trenutku preuzimanja, kako se navodi, bilo je mnogo gore nego što se u kratkotrajnoj due diligence analizi moglo sagledati, tako da je kroz program restrukturiranja društva, u financijskom, ekonomskom, tržišnom i razvojnom smislu, bilo neophodno zatražiti reprogram i moratorij na otplatu po kreditima.

"Međutim, nastojanja Gavrilović grupe da osnaži poslovanje Purisa nisu naišla na razumijevanje i podršku Hypo Alpe Adria banke, koja ima hipoteku na cjelokupnoj imovini Purisa, i od koje se tražilo reprogramiranje dugova kako bi se sredstva umjesto na otplatu usmjerila na financiranje neophodnih ulaganja i zalihe repromaterijala, prvenstveno kukuruza", navode iz Purisa.

Također objašnjavaju kako su vlasnici te tvrtke, Gavrilović i cijela Gavrilović grupa poduzeli sve kako bi održali poslovanje Purisa koristeći vlastite resurse i financijska sredstva, ali i kako su teško stanje na tržištu prodaje, rastuće cijene stočne hrane te visoki troškovi restrukturiranja dodatno opteretili poslovanje Purisa.

"Stoga stečaj ostaje kao jedino racionalno rješenje preko kojeg bi se Puris mogao sačuvati u određenim okvirima. S takvom ishodom, dodaje se, upoznato je svih 305 uposlenika, sindikat, županija i lokalni organi vlasti", priopćeno je iz Purisa.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram