Zatvori
Poslovni Puls
24/08/2012

Vlada će pokušati obraniti kreditni rejting, ali naša realnost je dolazak MMF-a

U Vladi se pripremaju za novu bitku u ratu za obranu kreditnog rejtinga zemlje. Naime, u rujnu se očekuju nove dijagnoze vodećih svjetskih rejting-agencija o stanju hrvatskoga gospodarstva: o onome što će rejtingaši zapisati u svojim izvješćima, u velikoj će mjeri ovisiti i kako ćemo živjeti sljedeće dvije, tri godine...

"Još imamo šanse zadržati kreditni rejting na postojećoj razini. Nakon svega što smo dosad napravili, nastavljamo s konsolidacijom javnih financija i očekujemo buđenje investicija", kaže Jutarnjem listu jedan visokopozicionirani sugovornik iz Vlade.

Pritom ističe da je Vlada završila s restrukturiranjem brodogradnje, koja je desetljećima bila rak-rana hrvatskoga gospodarstva i prava tempirana bomba za državnu blagajnu. U tijeku je i restrukturiranje javnih poduzeća, od kojih se očekuje da pokrenu gotovo zamrle investicije, a očekuje se i nastavak reformi u zdravstvu i socijali. Banski dvori imaju velika očekivanja i od novog Zakona o poticanju ulaganja, koji je, kako doznaje Jutarnji, već dobio pohvale iz stranih diplomatskih, ali i međunarodnih gospodarskih krugova.

No, ako Vlada u novu bitku za rejting ide naoružana samo optimizmom, onda joj je oružje prilično slabo. Naime, Vladina će slatkorječivost svjetske financijaše puno manje impresionirati od crnih brojki, koje najavljuju još jednu vruću i vrlo neizvjesnu jesen. Već i podatak o padu gospodarske aktivnosti u drugom kvartalu, koji bi državna statistika trebala objaviti 31. kolovoza, a mogao bi, prema očekivanjima neovisnih ekonomista, pokazati pad između dva i tri posto, dovoljno je alarmantan.

Kada se pribroje pokazatelji o daljnjem urušavanju industrijske proizvodnje, građevine i prometa u trgovinama, što je sve praćeno rastom nezaposlenosti, jasno je da ni podaci o dobroj turističkoj sezoni analitičare rejting-agencija neće navesti na zaključak da se stanje u našem gospodarstvu popravlja. Na to su, uostalom, nedavno upozorili i iz Moody'sa, u čijem se lipanjskom izvješću o Hrvatskoj zaključuje kako je nerealno očekivati da će se stanje u kratkom roku poboljšati. Prepreku tome, kažu u Moody'su, predstavlja slaba osobna potrošnja i izvoz, koji ukazuje na slabu konkurentnost naše ekonomije. Iako se ministar financija Slavko Linić trudi dovesti u red javne financije, u Moody'su ocjenjuju da "Vladina financijska pozicija ostaje nepovoljna" te da postoje značajni rizici u ostvarenju Vladina programa fiskalne konsolidacije u srednjem roku.

Određene potvrde toga, uostalom, stižu i iz Zagreba, gdje priznaju da je na pozicijama plaća došlo do određenog probijanja postavljenih granica.

Ukoliko dođe do rušenja kreditnog rejtinga Vlada Zorana Milanovića i guverner HNB-a Boris Vujčić teško bi mogli izbjeći sklapanje novog aranžmana s MMF-om, piše Jutarnji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram