Zatvori
Poslovni Puls
24/08/2012

RECESIJA: Britanski BDP pao za 0,5 posto u drugom kvartalu

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) smanjen je u drugom tromjesečju za 0,5 posto na tromjesečnoj razini, a za toliko je pao i u odnosu na isto tromjesečje 2011., potvrdio je  svoju raniju procjenu britanski Ured za nacionalnu statistiku (ONS)...

Osobna potrošnja smanjena je u Britaniji u proteklome tromjesečju za 0,4 posto u odnosu na prvo tromjesečje, a izvoz za 1,7 posto, dok je uvoz porastao za 1,4 posto. Neto trgovina pak pala je 1 posto.

Manji od očekivanja pad aktivnosti u građevinskom sektoru od 3,9 posto i dalje je ostao glavni uteg za to gospodarstvo. Aktivnost proizvodnog sektora također je smanjena u drugom tromjesečju i to za 0,9 posto u odnosu na tromjesečje prije, a uslužnog sektora za 0,1 posto.

Britansko gospodarstvo kliznulo je početkom godine u drugu recesiju u zadnje četiri godine, nakon što je dužnička kriza eurozone nagrizla izvoz, a gospodarska neizvjesnost odvratila tvrtke od ulaganja, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram