Zatvori
Poslovni Puls
20/08/2012

KRAH: Šest najvećih hrvatskih građevinskih kompanija možete kupiti za samo 855 milijuna kuna

Građevinske tvrtke koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi ne vrijede ni milijardu kuna. Nekad najmoćnija industrija na tržištu kapitala spala je na tržišnu vrijednost od svega 936 milijuna kuna, kad se uračuna svih deset tvrtki koje kotiraju na burzi, a šest velikih sada možete kupiti za 855 milijuna kuna...

U dane slave te su tvrtke na Zagrebačkoj burzi vrijedile ukupno 19 milijardi kuna. Bilo je to u vrijeme završetka autoceste i parlamentarnih izbora, kada su se najavljivali novi projekti države, a tržište do te mjere napuhalo građevinski balon, da je svakom bilo jasno da će se jednom ispuhati. Labuđi pjev građevinari su otpjevali 2007., nakon čega je polako, ali sigurno počeo strmoglavi pad na gotovo 20 puta manju vrijednost, piše T-Portal.

Iako se to čini nevjerojatnim, tržišna vrijednost građevinskih tvrtki do kolovoza je lagano padala od početka godine, a tome su uglavnom pridonijeli loši rezultati i nedostatak novih poslova. Prvih dana siječnja 2012. šest tvrtki Dalekovod, Viadukt, Tehnika, Ingra, Institut IGH i Hidroelektra niskogradnja, vrijedile su 870 milijuna kuna. Ali od siječnja do lipnja nanizali su se loši rezultati čiji je zbroj gubitak od gotovo 60 milijuna kuna. Nastavak je to negativnog poslovanje zabilježenog i u prošloj godini kada je gubitak bio za 80 posto veći i iznosio 109 milijuna kuna.

Što se događa s graditeljstvom? Izgleda da se nije uspjelo prilagoditi na osjetno manji broj poslova! Prihodi koji su iz godinu u godinu manji ponovno su pali i u 2012. Naime, šest najvećih građevinskih tvrtki imalo je svega 1,75 milijardi kuna prihoda, što je pad od 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. Negativnom trendu koji je zahvatio građevinare odupiru se Viadukt i Tehnika. Viadukt je krenuo u otvaranje novih tržišta, a prema rastu poslovnih prihoda za 100 milijuna kuna u godinu dana i to u tradicionalno najlošijem razdoblju za građevinare, čini se da uspijeva. Viadukt treba pohvaliti jer se izvukao iz gubitka, pa iznimno veseli mršava neto dobit, koja je osvježenje nakon 57,6 milijuna kuna gubitka u prvom kvartalu 2011. Uspjeh u rezultatu pratila je i cijena dionice koja se od početka godine povećala 216 posto.

Ingra je u ponoru o čemu najbolje govore prihodi koji su se prepolovili na svega 57 milijuna kuna. Tržište je procjenjuje na bijednih 75 milijuna kuna, što je daleko od gotovo 5,6 milijardi kuna koliko je vrijedila 2007. U javnosti se spekulira o tome da će na kraju sve ove tvrtke morati sklopiti savez i udružiti se u konzorcij kojemu će pomagati država, ali do tada treba preživjeti na tržištu na kojem je sve manje posla. Tako najnovija izvješća govore da je broj izdanih dozvola za građenje pao za 24 posto u odnosu na lipanj prošle godine, što je naznaka daljnjeg zaustavljanja radova u idućim mjesecima. U građevinarstvu radi svega 78 tisuća ljudi, što je gotovo za pola manje nego 2007., a plaće u građevinarstvu kreću se prosječno oko 4.000 kuna, piše T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram