Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2012

U posljednje četiri godine izgubljeno 30.000 radnih mjesta u građevinskom sektoru

I poslodavci i sindikati vjerovali su u Vladina obećanja o zamahu državnih investicija no od njih ni traga. Svi traže više posla i poštivanje kolektivnih ugovora jer su otkazi i stečajevi građevinskih tvrtki sve učestaliji...

"Za spriječavanje daljnje nezaposlenosti i propasti tvrtki u graditeljstvu nužno je nominirati projekte s čijim izvođenjem se može započeti odmah, odnosno u četvrtom kvartalu ove godine", poručio je sa sjednice GSV-a ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Iznio je podatke da je u sektoru graditeljstva u 2001. bilo zaposleno 68 tisuća ljudi, 2008. bilo ih je 108 tisuća, a krajem prošle godine 83 tisuće. Vrdoljak ističe kako na žalost, danas u Hrvatskoj ne postoji šansa većeg investiranja privatnog sektora nego su sve oči uprte u javni sektor i to će se učiniti u četvrtom kvartalu.

Što se izdavanja licenci u graditeljstvu tiče rekao je kako ministarstvo ne treba samo raditi taj posao, već će tu uključiti poslodavce i sindikate i dogovoreno je da će se u izmjenama zakona o prostornom uređenju i gradnji, koje ide na jesen, voditi računa da se dio odgovornosti oko izdavanja licenci prebaci na HUP i sindikate.

"Graditeljstvo u Hrvatskoj posljednje četiri godine bilježi gubitak 30.000 radnih mjesta, samo u prvih šest mjeseci ove godine izgubljeno je oko 5.000 radnih mjesta, a taj trend nije zaustavljen", istaknuo je predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević. Ako se ne pokrenu investicije još će pet tisuća radnika završiti na burzi, rekao je navodeći da je trenutna zaposlenost kapaciteta u graditeljstvu svega 40 posto.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel istaknuo je kako je građevinski sektor prvi koje je osjetio krizu. "Očekujemo da se taj trend zaustavi, da se konačno ugovori i natječaji počnu realizirati, da tvrtke počnu raditi i ne gubiti radna mjesta", kazao je Novosel.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram