Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2012

Što sad: Sindikati odbili prijedlog za arbitražu i Vladu usporedili s njemačkim nacistima

Četiri sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje te medicinske sestre) koji nisu potpisali dodatak kolektivnom ugovoru za javne službe, izvijestili su na konferenciji za novinare u Zagrebu da su telefaksom dobili Vladin prijedlog za arbitražu, proučili ga i složili se da ga ne prihvate...

Smatraju da za arbitražu nema pravnih temelja ni interesa. Ustraju na provođenju referenduma među članovima sindikata i traže od Vlade da pričeka sa svim odlukama.

U Vladinu prijedlogu za arbitražu stoji da bi Vladu zastupali Neven Mimica i Mirando Mrsić, dva predstavnika trebaju izabrati sindikati, a za neovisnog arbitra se predlaže jedan od profesora radnog prava - Viktor Gotovac ili Ivana Vukorepa. U slučaju da ne uspije arbitraža, Vlada je prije najavila da će pokrenuti postupak raskida TKU-a te da će nakon otkaznog roka od tri mjeseca smanjiti plaće javnih službenika za 10 posto kako bi ostvarila predviđene uštede u ovoj godini od dvije milijarde kuna, piše HRT.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je da njegov sindikat ne prihvaća arbitražu jer za to nema nikakvih pravnih temelja, niti u sindikatu postoji interes za to. Čelnici ostalih triju sindikata moraju se još konzultirati sa svojim stručnjacima, ali također najavljuju odbijanje arbitraže. Mihalinec je oštro optužio Vladu za ucjene i zastrašivanje, ustvrdivši da nad njihovim članstvom provodi odmazdu "kao nekada njemački nacisti koji su za jednog svojeg vojnika ubili 100 seljana", prenosi HRT.

Na upit je li ih članstvo podržalo u zaoštravanju odnosa prema Vladi predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić odgovorio je da nisu "sindikati zaoštrili s Vladom, nego je Vlada zaoštrila s njima". U vezi neslužbenih informacija da bi se uskoro trebao sastati s prestavnicima HDZ-a Ribić je rekao kako su na taj sastanak pozvani čelnici svih sindikalnih središnjica te dodao da se "oni ne odazivaju pozivu svih stranaka, pa i HDZ-a".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram