Zatvori
Jasmin Hadzic
17/07/2012

Upoznajte Katar: Od pustinjaka na devama do najmoćnijih ulagača na svijetu

Mnoge je prije nekoliko dana zatekla vijest kako je katarski državni ulagački fond preko noći kupio poznatu talijansku modnu kuću Valentino...

No, svi malo bolji poznavatelji globalnih ekonomskih prilika već odavno znaju da Katar nije sirotinjska pustinja već bogata ekonomska sila koja sve češće svoju moć demonstrira kroz preuzimanje zapadnjačkih brendova poput već spomenutog Valentina.

Katar će biti i domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine što će biti fantastična prilika za promociju ove bogate arapske državice koja je prema podacima CIA-a najbogatija država na svijetu (najviši dohodak po stanovniku). U organizaciju i infrastrukturu za "World Cup" Katar navodno planira uložiti nevjerojatnih 125 milijardi dolara.

Svaki deseti stanovnik Katara je milijunaš, a BusinessInsider piše kako Katar ima treće najveće zalihe plina u svijetu, a vodeći je svjetski izvoznik prirodnog plina.

Prihode dobivene od energetike Katar već duže vrijeme upumpava u Qatar Investment Authority (QIA), državni ulagački fond s imovinom od 85 milijardi dolara koji je u posljednjih nekoliko godina ugrabio udjele u vrijednim kompanijama na razvijenom Zapadu.

Tako je katarska kraljevska obitelj pomogla osnovati poznatu televizijsku mrežu Al-Jazeera u koju je uloženo navodno više od milijarde dolara. QIA je najveći dioničar u britanskom bankarskom divu Barclays (oko 6 posto dionica), kao i u švicarskom Credit Suisseu (također oko 6 posto dionica).

Prije dvije godina Qatar Holding kupio je legendarne londonske robne kuće Harrods, a ranije ove godine QIA je kupio dio američkog proizvođača nakita Tiffany's.

Katar velike nade polaže u razvoj turističkog sektora pa je nedavno pokrenuo i Katara Hospitality - lanac luksuznog hotelskog smještaja u Francuskoj, Italiji i Švicarskoj.

Prema pisanju britanskih medija, Katar je jedan od najvećih ulagača u gospodarstvo Velike Britanije. U posljednjih nekoliko godina, Katar je u britansku infrastrukturu, nekretine i financijske institucije uložio oko 16 milijardi dolara.

Katar se krije i iza gradnje 310-metarskog "Sharda", najvećeg europskog nebodera koji je prije nekoliko dana i službeno dovršen (vanjski radovi).

QIA očito smatra da se u luksuznoj robi kriju dobre poslovne mogućnosti jer su ove godine postali suvlasnici luksuznog superdiva Louis Vuitton, Moet, and Hennessy (LVMH). Za oko 1 posto LVMH-a QIA je platila gotovo 900 milijuna dolara.

QIA je 2009. godine kupila i 10 posto njemačkog Porschea.

Posljednja velika akvizicija katarskih bogataša je pariški nogometni klub Paris Saint-Germain (PSG) koji se u posljednje vrijeme spominje kao mogući novi dom našeg Luke Modrića.

Sve u svemu - imamo dojam da ćemo o Kataru i u budućnosti jako puno pisati...

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram