Zatvori
Poslovni Puls
08/06/2017

Napeti odnosi s Katarom uznemirili svjetsko naftno tržište

Od ponedjeljka, 5. 6. 2017., Katar je izoliran politički, diplomatski i gospodarski. Više arapskih zemalja je odlučilo zatvoriti granice prema Kataru zbog njegove navodne potpore međunarodnom terorizmu. Ta je odluka u Kataru izazvala paničnu kupovinu zaliha hrane i drugih potrepština, jer Katar jako ovisi o uvozu dobara iz susjednih zemalja...

Zbog krize oko Katara porasla je uznemirenost na naftnom tržištu. Cijena sirove nafte ovog utorka stalno oscilira. Jedan barel (159 litara) sirove nafte sorte Brent iz Sjevernog mora padala je povremeno za oko jedan posto na 49 dolara. Cijena američke lake nafte WTI padala je također za oko jedan posto. Prema navodima burzovnih stručnjaka investitori strahuju da bi političke napetosti na Bliskom istoku mogle potkopati nastojanja organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC-a da ograniči količinu vađenja nafte i zaustavi trenutnu preveliku ponudu na tržištu.

Istina, Katar proizvodi samo oko 620.000 barela nafte dnevno, što znači da je jedan od najmanjih proizvođača nafte unutar OPEC-a. Ali, realna je opasnost da napetosti na Bliskom istoku dovedu do nejedinstva unutar OPEC-a, smatra analitičar Greg McKenna iz AxiTradera.

Ekonomist Oliver Jacobs iz Petromatrixa izjavio je za agenciju Reuters da su posljedice diplomatskog prijepora na naftno tržište još nejasne. Ali, on smatra da bi taj prijepor mogao dovesti u pitanje odluku OPEC-a donesenu prije nekoliko dana o smanjenju količine vađenja nafte.

Prve posljedice su se pokazale u zračnom prometu. Zračni prijevoznici Etihad, Emirates i flydubai kao i saudijska zrakoplovna tvrtka Airline Saudi najavile su obustavu svih zrakoplovnih veza s Dohom od ovog utorka. Qatar Aifways je do daljnjega obustavio sve letove u Bahrein, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate. To je ova kompanija priopćila na svojoj web-stranici. Letovi Qatar Airwaysa za Saudijsku Arabiju obustavljeni su već jučer.

Egipat je priopćio da katarski brodovi i zrakoplovi nemaju više pristup morskim i zračnim lukama u Egiptu.

Katarska zračna luka u Dohi je čvorište za letove između Azije i Europe. Kakve će posljedice imati trenutna izolacija Katara za zračni promet između Europe i Azije još se ne zna. Vrijednost dionica njemačke zrakoplovne kompanije Lufthanse u svakom slučaju je ovog utorka porasla za 2,1 posto.

Saudijska Arabija je pozvala svoje građane da u roku od 14 dana napuste Katar. A katarski državljani više ne smiju putovati u Saudijsku Arabiju. Osim toga je Katar isključen iz vojnog saveza koji predvodi Saudijska Arabija, a koji već dvije godine u Jemenu vodi borbe protiv šijitskih pobunjenika.

Katar gotovo isključivo živi od izvoza nafte i zemnog plina. Ta zemlja je po zalihama plina na trećem mjestu u svijetu, iza Irana i Rusije, i trenutno je najveći izvoznik ukapljenog plina (LNG) na svijetu. Prema navodima trgovaca plinom, koje prenosi Reuters, još je prerano da bi se moglo sagledati posljedice diplomatskog prijepora za tržište ukapljenog plina.

Katar je nasljedna monarhija. Ta je zemlja jedan od najvećih institucionalnih investitora na svijetu, s više od 300 milijarda dolara investicija. U Njemačkoj Katar je vlasnik velikog dijela dionica automobilskog koncerna VW i Deutsche Banka. Istovremeno je Katar privlačan i za njemačke investicije. U suradnji s Njemačkom željeznicom planirana je izgradnja podzemne željeznice u Kataru ukupne dužine 300 kilometara.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram