Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2015

Katarski državni investicijski fond u tri mjeseca izgubio 12 milijardi dolara

Katarski državni investicijski fond će tromjesečje na izmaku najradije zaboraviti: na tri svoja najveća ulaganja - Volkswagenu, Glencoreu i Kineskoj poljoprivrednoj banci (Agricultural Bank of China) - fond vrijedan oko 250 milijardi dolara izgubio je gotovo pet posto vrijednosti odnosno 12 milijardi dolara...

U tromjesečju na izmaku Qatar Investment Authority (QIA) izgubit će na osam od svojih 10 najvećih investicija, piše Financial Times pozivajući se na Bloombergove podatke.

Najveći udarac je gubitak od 8,4 milijarde dolara na redovnim i povlaštenim dionicama Volkswagena, njemačkog proizvođača automobila kojeg trese skandal zbog ugrađanog softvera koji je lažirao podatke o ispuštanju štetnih plinova iz njihovih vozila.

Na drugom velikom ulaganju - Fond ima 8,2-postotni udjel u kompaniji Glencore koja se bavi rudarstvom i trgovanjem sirovinama, a opterećena je golemim dugom - u ovom tromjesečju gube 2,7 milijardi dolara.

Dionice Kineske poljoprivredne banke izgubile su pak na hongkoškoj burzi oko 650 milijuna dolara.

QIA je osnovan 2005.s ciljem da bogatstvo zarađeno na katarskoj nafti ulaže u raznolike dugoročne portfelje. Od osnivanje je slovio kao jedan od najaktivnijih svjetskih ulagača.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram