Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2012

Loše nam se piše, CIA-a predviđa mračnu apokaliptičnu budućnost civilizacije

Budućnostnam, čini se, ne donosi ništa dobro. Američka središnja obavještajna agencija (CIA) u suradnji s Nacionalnim obavještajnim vijećem (NIC) izradila je studiju koja predviđa kako će svijet izgledati 2030. godine, prenosi Index...

U prvu skicu izvještaja koji će biti službeno objavljen krajem godine zavirili su novinari francuskog dnevnog lista Le Monde. CIA i NIC predviđaju tri moguća scenarija, koje nazivaju dezintegracija, povratak na staro i suradnja. Od tri moguća scenarija, dva su izrazito pesimistična, dok je onaj najoptimističniji - suradnja - ravan utopiji.

"Dezintegracija" podrazumijeva kaotičnu civilizaciju, svijet narušen neujednačenim gospodarskim rastom. Moć i utjecaj sa zapada će se, u ovom scenariju, preseliti u Aziju. Svijet će se konstantno nalaziti na rubu ponora, izložen prijetnjama oružanih sukoba između supersila poput SAD-a i Kine.

Drugi potencijalni crni scenarij je "vraćanje na staro". Ovakav razvoj situacije podrazumijeva vraćanje nekoliko civilizacijskih koraka unatrag, u društvo iz prve polovice 20. stoljeća, u kojem će SAD izgubiti gotovo sav svoj globalni utjecaj.

Treći scenarij, "suradnja", opisuje civilizacijski iskorak koji je teško zamisliti. U ovom scenariju stvoren bi bio sasvim novi svijet, u kojem nacije ne samo surađuju već pomažu jedna drugoj na putu prema tehnološkom i ljudskom razvitku. Predvodnici bratske suradnje među nacijama trebali bi biti SAD i Kina.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram