Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2012

Josipovićeva mirovina pada s 22.000 kuna na "samo" 8.800 kuna

Predsjednik države više neće biti jedini dužnosnik u Hrvatskoj koji ima pravo na povlaštenu mirovinu, nego će se i njegova mjesečna primanja računati po pravilima koja vrijede za sve radnike u Hrvatskoj, kako to već mjesecima vrijedi za članove Vlade ili saborske zastupnike, piše Novi list...

Kad je Vlada na početku mandata ukinula povlaštene mirovine za državne dužnosnike, iz toga je bio izuzet jedino predsjednik Republike, ali sada izmjenama zakona o posebnim pravima predsjednika predlaže da i on izgubi taj poseban status i da u mirovinu ide po zakonu koji vrijedi za hrvatske radnike.

Tako predsjednička mirovina više neće biti 90 posto njegove plaće, što znači da Ivo Josipović ne bi, prema sadašnjoj plaći, imao mirovinu od gotovo 22 tisuće kuna, nego će mu ona biti jasno ograničena općim mirovinskim zakonom. Taj zakon kaže da je maksimalna mirovina koju netko u Hrvatskoj može imati nakon 40 godina staža, bez obzira na svoje uplate doprinosa, oko 8.800 kuna, što je 2,5 puta manje od onoga što bi Josipović imao da mu Vlada ne ukida povlaštenu mirovinu. Kako se prava ne mogu gubiti retroaktivno, predsjedničku mirovinu zadržat će Stjepan Mesić i udovica prvog predsjednika Ankica Tuđman.

Mesić će, kao bivši predsjednik, zadržati još neke povlastice, koje Josipović kad mu završi mandat neće imati ili će ih imati na ograničeni rok. Naime, prema zakonu kojeg je donijela Vlada Ive Sanadera, bivši predsjednik na teret proračuna do kraja života ima pravo na vozača, službeno vozilo, ured s dva službenika i tjelohranitelja.

Ubuduće bi bivši predsjednik imao pravo na ured, dva službenika, vozača i osobno vozilo, što znači da gubi pravo na tjelohranitelja. Uz to, Vlada mu korištenje tih povlastica ograničava na rok od pet godina. No i taj rok od pet godina neće vrijediti za Mesića nego on svoja prava zadržava trajno.

Josipović, ali i budući predsjednici, novim zakonom ipak dobivaju pravo kojeg dosad nije bilo, a to je povratak na staro radno mjesto nakon što mu istekne mandat. Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljenje drugih odgovarajućih poslova.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram