Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2014

Josipović: Moramo "olakšati život" hrvatskim startup tvrtkama

Pred hrvatskim poduzetništvom, malim i velikim, pa i onima koji kreću i rade iz 'garaže', previše je administrativnih barijera, formalizma i zahtjeva koji koče inovativnost, a iako u tom smislu ima pozitivnih pomaka ipak je to tek početak svega onog što tek treba učiniti da bi se mlade i sve druge talentirane potaknulo na kreativno poduzetništvo, poručio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelujući na konferencije Startup!Croatia, kojoj je i pokrovitelj...

Ta je konferencija u organizaciji Internacionalnog centra za profesionalnu edukaciju-ICPE te u suorganizaciji i pod sponzorstvom brojnih vodećih hrvatskih tvrtki te državnih institucija i Grada Zagreba okupila oko 500 sudionika, većinom domaćih menadžera iz različitih sektora te predstavnike startup i drugih malih i srednjih tvrtki, kao i brojne studente.

Svi su oni kroz predavanja nekih od trenutno najpoznatijih startup poduzetnika u svijetu, domaćih i stranih znanstvenika, konzultanata i investitora čuli da je razvoj inovativnog gospodarstva te iniciranje visoko tehnoloških startup-ova današnji novi 'probitačni' poslovni model, ali i platforma na kojoj se gradi budućnost.

Nova istraživanja pokazala su da primjerice samo u SAD-u startup i slične manje inovativne tvrtke godišnje generiraju 3 milijuna poslova, dok istodobno velike kompanije gube milijun poslova, kao i da je oko 50 posto trenutno najmoćnijih kompanija u svijetu, poput Applea ili Googl-a staro manje od 30 godina te da su nastale upravo tijekom ekonomske krize, istaknuo je direktor konferencije Josip Mueller.

Podsjećajući na početke Stevea Jobsa (osnivača Applea), Josipović je kazao da ni taj čovjek možda ne bi bio tako uspješan da je u početku morao popuniti hrpu formulara, izjava, zahtjeva i drugog za pokretanje posla, što znači da je, kako je objasnio, u Hrvatskoj potrebno fleksibilizirati poslovni okvir i da poslovanje ne počinje inspekcijskim kaznama i sličnim provjerama i preprekama što je to u Hrvatskoj vrlo često. Na to je mu oko 500 sudionika konferencije zapljeskalo, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram