Zatvori
Poslovni Puls
06/07/2012

Mario Daghi: Nismo se još izvukli, eurozona je i dalje u jako lošem stanju

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi upozorio je da je gospodarstvo eurozone i dalje slabo i da mu prijete rizici daljneg slabljenja, napominjući da inflacija zasad nije među njima...

"Pritisci na inflaciju su prigušeni. Istodobno, gospodarski rast u eurozoni i dalje ostaje slab, uz pojačanu neizvjesnost koja pritišće povjerenje i raspoloženje. Gospodarstvu prijete rizici daljnjeg slabljenja", rekao je Mario Draghi na konferenciji za medije po završetku mjesečnog zasjedanja na kojem je donesena odluka o snižavanju ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na rekordno niskih 0,75 posto. Nižim troškovima zaduživanja ECB želi poduprijeti posustalo gospodarstvo 17-člane eurozone, na rubu recesije.

U ECB-u, kako je kazao, u doglednoj budućnosti ipak očekuju postupni oporavak gospodarstva, ali napominju da njegov zamah koči čitav niz faktora. Među njima ističe previranja na tržištima državnih obveznica i rekordno visoku nezaposlenost.

Što se tiče jeftinih trogodišnjih zajmova Draghi nije signalizirao pokretanje novog, trećeg kruga ali nije ni izričito isključio takvu mogućnost. Riječ je o jeftinim trogodišnjim zajmovima kojima je ECB u sklopu aukcija u prosincu i veljači ubrizgao u banke eurozone više od 1.000 milijardi eura kako bi odmrznuo tržišta kredita.

Foto: listofimages.com

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram