Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2012

POČELO JE: Britanci organiziraju referendum o izlasku iz Europske unije?

Zbogpovećanog političkog pritiska u trenucima kada eurozona razmišlja o još većoj integraciji, britanski premijer David Cameron je kazao da bi birači u njegovoj zemlji mogli izaći na referendum o EU...
"Dvije riječi 'Europa' i 'referendum' mogu zajedno, posebno ako stvarno predlažemo promjenu u načinu vladanja našom državom", napisao je britanski premijer David Cameron u tekstu za Sunday Telegraph, prenosi Index. No, s oprezom piše o izlasku njegove države iz Unije. "Izlazak ne bi bio u najboljem interesu naše zemlje", piše Cameron te dodaje kako smatra da bi većina Britanaca željela da se promijene odnosi sa Bruxellesom, a ne da se izađe iz EU.

Stavove britanske politike oko pitanja referenduma jučer je pojasnio i ministar vanjskih poslova William Hague. "Premijer je rekao da je vrijeme da odlučimo, na referendumu ili općim izborima, o našim odnosima sa Europom. Ta odluka treba stići tek nakon što Europa napravi planove kako će se razvijati u narednim mjesecima i godinama u vezi sa krizom eurozone i kada doznamo kako poboljšati naše odnose", rekao je Hague.

No Cameronova izjava da treba pričekati i vidjeti što se događa je razljutila euroskeptike koji ga podržavaju zato što smatraju da su nastojanja eurozona u stvaranju političke i fiskalne unije savršen izgovor Britanije da zauzme tvrđi stav, piše EU Observer.

Bivši ministar obrane i utjecajni euroskeptik Liam Fox će danas u govoru istaknuti da bi taj referendum o ostanku ili odlasku iz EU bio taktička pogreška, no i da London treba ponovno pregovarati o statusu u EU. Smatra da ukoliko ne dobiju ono što traže tada treba ići na referendum, a Vlada treba predložiti izlazak iz EU.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram