Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2012

Zbog poreza na imovinu: Slavko Linić zatražio pomoć od MMF-a!

Ministar financija Slavko Linić angažirao je konzultante MMF-a i Svjetske banke kako bi mu pomogli oko uvođenja poreza na imovinu...

Stručna skupina koju je ministar formirao još nije pripremila prijedlog zakon, a najveći su im problem nesređene katastarske knjige jer pola nekretnina još nije gruntovno proknjiženo pa je pitanje kada će se uopće model naći na ministrovu stolu, piše Večernji list.

Sve češće ministar financija taj porez povezuje s reformom na lokalnoj razini, koja predstavlja veći poduhvat, ali i gdje se zakonski prijedlozi očekuju s nestrpljenjem. Ministar zasad nema namjere provoditi radikalne reforme te predlagati ukidanje općina, ali njegove bi škare bile financijske.

Stručnjaci tvrde da je oporezivanje imovine najkompliciraniji porezni zahvat jer traži dobru pripremu, sposobnu poreznu službu, sređene knjige i izvrsnu administraciju. Zemlje koje su takav porez uvodile ranije, za to su se pripremale godinama. Institut za javne financije taj je porez naslovio s "Mnogo vike nizašto", tvrdeći kako taj porez neće donijeti puno novca državnoj blagajni, već će stvoriti niz problema.

I Jugoslavija je taj porez uvela osamdesetih godina, no od njega se brzo odustalo zbog nerealno utvrđene osnovice za plaćanje poreza, nepotpunih evidencija i zato što uprave društvenih prihoda nisu dobro radile svoj posao. Je li se išta promijenilo u posljednjih 30 godina u tom pogledu?

Večernji piše kako se stječe dojam da je ministru važno samo da se porez uvede, bez obzira na brojna otvorena pitanja koja bi se kasnije rješavala u hodu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram