Zatvori
Poslovni Puls
28/06/2012

Ovako to radi prava socijalna vlada: Francuska podiže minimalnu plaću!

Nova francuska vlada objavila je da će povisiti minimalnu plaću za dva posto kako bi ublažila udarac koji su džepovima francuskih građana zadali viši porezi i posustalo gospodarstvo...

Minimalna će plaća tako biti podignuta na 9,4 eura po satu a trenutno je dobiva oko 1,6 milijuna radnika, odnosno 10 posto stalnog zaposlenih i 25 posto zaposlenih na određeno vrijeme.

Vlada nastoji delikatnim mjerama povećati kupovnu moć radnika i istodobno voditi računa o tome da ne odvrati poduzeća od zapošljavanja novih radnika s obzirom da je stopa nezaposlenosti u međuvremenu dosegnula najvišu razinu u 13 godina. Ministar rada Michel Sapin kazao je da će dvopostotno povećanje minimalne plaće realno iznosti 0,6 posto, nakon što se uzme u obzir inflacija.

"Morali smo omogućiti najranjivijim radnicima na minimalnoj plaći da iskoriste tu dodatnu kupovnu moć", kazao je Sapin na konferenciji za novinstvo.

Kako bi jasno pokazala da joj nije na umu samo štednja, vlada je odlučila od 1. srpnja povisiti minimalnu plaću. Planirano je povećanje skromnije no što su sindikati zahtijevali.

Vlada je istodobno najavila da će u ovoj godini odustati od milijardu eura planirane potrošnje, povrh zacrtanog programa trogodišnjeg zamrzavanja potrošnje koji počinje iduće godine, naglasio je ministar za proračun Jerome Cahuzac.

Očekuje se da će javna potrošnja u idućoj godini iznositi oko 360 milijardi eura ali će vlada objaviti izmjene proračuna sljedeće srijede kako bi uračunala posustali gospodarski rast koji pritišće prihode od poreza. Promjene će se nadovezati na revizorsko izvješće o javnim financijama za koje se očekuje da će pokazati da će Francuska u idućoj godini teško ispuniti zacrtani manjak od tri posto BDP-a.

Vlada je isključila mogućnost opsežnih mjera štednje kakve su pokrenute u Italiji i Španjolskoj uz obrazloženje da bi najteže pogodile srednju klasu i pritisnule osobnu potrošnju, tradicionalni pokretač francuskog gospodarstva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram