Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2012

Najstarija svjetska banka najavila ukidanje 4.600 radnih mjesta i otvaranje online banke

Talijanska banka Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) objavila je u srijedu, dan nakon što je prihvatila spasonosni zajam države, da će do 2015. godine ukinuti 4.600 radnih mjesta...

Ta najstarija banka u svijetu pozajmit će tako od države oko 1,5 milijardi eura kako bi otplatila dugove i ojačala kapital, a prema strateškom planu za razdoblje od 2012. do 2015. godine smanjit će broj radnih mjesta i prodati određenu imovinu. Banka sa sjedištem u Toskani provest će nužne mjere kako bi do kraja godine dobila spasonosni zajam procijenjen u iznosu od oko 1,5 milijardi eura, kaže se u bančinom priopćenju.

Novi strateški plan "obuhvaća značajno jačanje kapitala, odlučne mjere za zaštitu kvalitete imovine, strukturalnu ravnotežu likvidnosti, te neovisnost u odnosu na Europsku središnju banku (ECB)". U talijanskoj vladi smatraju da moraju pomoći banci budući da je priznala da ne može pribaviti kapital od privatnih ulagača zbog postojećih vrlo promjenjivih uvjeta na tržištu u kontekstu produbljivanja krize u eurozoni.

BMPS će izdati obveznice rezervirane za državu u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde eura kako bi osigurala 1,5 milijardi eura koje joj je država ponudila za spašavanje i kako bi otplatila dug po državnom zajmu koji je uzela 2009., u jeku financijske krize. Do 2015. planira otplatiti tri milijarde eura duga.

Banka utemeljena davne 1472. godine ujedno je najavila gašenje 400 podružnica i pokretanje online banke.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram